Om mig

Hej och välkommen till min sida! Att skriva är ett av mina stora intressen. Här skriver jag olika sagor och berättelser. Det kan handla om våra högtider, traditioner eller vardagliga händelser, oftast med hästar. Alla sagor/berättelser kommer att innehålla både påhitt men också det jag själv har upplevt. En del tar jag från min egen barndom och en del är bara från min egen fantasi. Ibland kommer jag att lägga till lite olika enkla recept och ibland blir det även illustrerat med någon bild eller teckning/målning som jag har gjort. Jag skriver korta kapitel och hoppas att du följer med mig in i sagan och berättelsernas värld. Besök även min andra blogg www.ingersdesign.blogspot.com där lägger jag upp bilder på det jag har designat eller saker som jag har gjort en make over på och en hel del annat som jag pysslar med. Tillägg: Tyvärr fungerar inte den bloggen för inlägg längre, därav enbart "gamla" inlägg kvar. Kram Inger

lördag 13 december 2025

13 december Lucia

Lussebullar, lussekatter, lussekuse, saffransbulle olika namn för samma gula bulle. Lussebullar hör julen till och bakas väl oftast till jul och särskilt till luciadagen. Lussebullen ursprung hör väl egentligen inte till lucia utan har mer en anknytning till att hålla bort djävulen med sk dyvelskatter eller djävulskatter. Som tur var blev det till slut ett bröd som bakades till lucia och därav även namnet lussekatter. Mitt recept till ca 30 mindre lussekatter (kan bli fler eller mindre beroende på hur stora du vill göra) lussebullar är: 150 gr smält smör eller margarin, 50 gr jäst, 1-1½ dl socker, 5 dl mjölk, ½ tsk salt, ca 15-16 d vetemjöl, 1 ägg och 1 men gärna 2 pkt saffran samt russin och 1 ägg till pensling. 

Smält smör/margarinet och värm mjölken fingervarm. Vispa ihop tillsammans med sockret, salt, ägg och saffran. Blanda sedan jäst i en stor skål/bunke tills jästen har löst upp. Blanda i vetemjölet och även russin om man vill, annars räcker det med att dekorera bullen med russin, arbeta degen näst intill jämn och slät. Låt sedan stå och jäsa i ca 30 minuter. När degen har jäst baka ut den i bitar som rullas och formas till lussekatter som faktiskt inte behöver se ut som den klassiska med 2 rundlar med russin i utan kan se ut lite som man själv vill. Låt svälla ytterligare ett tag på bakplåten, pensla med ägg. Grädda sedan ca 10 min om de är mindre och ca 15 minuter om du har gjort dem större men det beror också på vad du har för ugn. 

Lycka till med julbaket och kanske kommer det en lucia som bjuder på lussebullar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar