Om mig

Hej och välkommen till min sida! Att skriva är ett av mina stora intressen. Här skriver jag olika sagor och berättelser. Det kan handla om våra högtider, traditioner eller vardagliga händelser, oftast med hästar. Alla sagor/berättelser kommer att innehålla både påhitt men också det jag själv har upplevt. En del tar jag från min egen barndom och en del är bara från min egen fantasi. Ibland kommer jag att lägga till lite olika enkla recept och ibland blir det även illustrerat med någon bild eller teckning/målning som jag har gjort. Jag skriver korta kapitel och hoppas att du följer med mig in i sagan och berättelsernas värld. Besök även min andra blogg www.ingersdesign.blogspot.com där lägger jag upp bilder på det jag har designat eller saker som jag har gjort en make over på och en hel del annat som jag pysslar med. Tillägg: Tyvärr fungerar inte den bloggen för inlägg längre, därav enbart "gamla" inlägg kvar. Kram Inger

måndag 29 augusti 2011

Vinbärsgelé

Ett mycket enkelt recept på vinbärsgelé:

Det går lika bra med röda eller svarta vinbär. Plocka i en bunke, behöver inte rensas så noga, ta bara bort om det kommer med blad eller för stora bitar från kvisten. Plocka så mycket att det når till ca 3 fjärdedelar av en kastrull, kastrullens storlek bestämmer du själv efter vad du har. Fyll på med vatten så att det täcker bären. Låt koka på svag värme ca 30 min, rör om någon gång då och då. Sila sedan bort bären, jag brukar göra det i en tillbringare med dl-gradering. Passa bara för det är varmt. Häll sedan tillbaka saften i kastrullen och ta 1 dl socker till varje dl saft (en riktig sockerbomb). Koka sakta igen och rör om då och då. Ska börja bli geléaktigt. Stäng av värmen. Även om gelén inte har fått den konsistens som gelé ska ha så gör det ingenting, det brukar bli när den har fått stå ett tag. Jag häller upp gelén på små ordentligt rengjorda burkar som jag har sparat, exempelvis tacosåsburkar är bra. Passa även här för det är varmt. Låt stå och svalna. Om gelén inte stelnar går det bra att koka om allt igen och fylla på mer socker. För den som vill, om det blir många burkar, så går det bra att sätta i lite Anatom i gelén innan ni häller upp på burkar. Då håller de bra över hela vintern. Gott till kött.
Kram Inger.

lördag 27 augusti 2011

Midsommarafton

Efter skolavslutningen åker Stina och Kajsa till mormor och morfar. Flickorna älskar sin mormor och morfar och åker gärna till den lilla byn i norr. Här är nätterna långa och ljusa eftersom midnattssolen lyser hela natten. Att fira midsommar hos mormor och morfar i byn innebär också god mat, dans i byalogen och sju sorters blommor under kudden. Som vanligt när flickorna kommer så är det hunden Tina som är först framme och hälsar med glada skall. Mormor, morfar och katten Smirre kommer efter men är lika glada de med. Mormor och morfar kramar om flickorna och tillsammans med flickornas mamma och pappa går de in i huset. Midsommarlunchen är redan framdukad och efter en lång resa så ska det bli gott att äta. Dillkokad potatis, olika sorters sillar, sillgratäng, gravad lax, kokta ägg, gräddfil med gräslök och varm korv står på bordet. När alla var mätta och belåtna var det dags att promenera ner till byn och till byalogen. Byalogen var en stor loge som alla i byn hjälper till att smycka med björkkvistar och blommor när det är midsommar. Barnen i byn plockade också blommor som de binder till kransar.
Även midsommarstången kläddes med björkkvistar men den ska inte resas förrän senare på eftermiddagen. Efter allt arbete med logen och midsommarstången så springer alla barn och ungdomar ner till badplatsen. Det var fortfarande ganska så kallt i vattnet men det hindrar inte en del av ungdomarna. Några snabba dopp under skrik och skratt blev det. Stina och Kajsa doppade bara fötterna i det kalla vattnet, båda två tyckte att det var lite för kallt för att hoppa i. Tillsammans med de andra barnen började de sedan att gå hemåt, alla var ivriga att byta om innan midsommarfirandet skulle börja.  Stina och Kajsa hade fått nya fina sommarklänningar och mamma hjälpte dem att fläta håret i fina flätor. Mormor och mamma tog på sig sina vackra folkdräkter, det hör till en sådan här högtid. Nu var alla klara för att tillsammans gå till byns midsommarfirande. Utanför den lövade logen hade ett spelmanslag tagit plats och under glad musik restes midsommarstången. Sedan var det dags för smågrodorna och alla välkända lekar och sånger runt midsommarstången. Lagom uppvärmda fortsatte dansen på loggolvet. Snabbt blev loggolvet fullt av dansande par. Stina och Kajsa dansade tillsammans men snart dansade alla barnen tillsammans. Pojkar och flickor, ingen var blyg för varandra när musiken var så lockande till glada danssteg. Hembygdsföreningen serverade fika och kall lingondricka till alla dansare.  När dansen närmade sig sitt slut gick Stina och Kajsa tillsammans med de andra flickorna för att plocka sju sorters blommor som det senare skulle lägga under kudden. När Stina och Kajsa kom hem med blommorna så hade mamma och mormor dukat fram mat för en midsommarmiddag som innehöll grillat marinerat kött, potatis, grönsakssallad, olika såser och som avslutning en jordgubbstårta så frestande god att flickorna längtade efter att få smaka. Mormor var en riktig matmormor och hennes mat och bakverk var alltid lika goda. Efter maten satt hela familjen framför öppna spisen tillsammans och pratade om allt möjligt. Mormor och morfar ville veta allt hur det hade varit i skolan och flickorna berättade, nästan i mun på varandra om allt roligt. När det var dags att lägga sig lade flickorna de sju blommorna under kudden. Enligt gammal folktro ska den pojke som flickan drömmer om komma att bli den blivande maken. Spännande tycker flickorna och somnade trötta men mycket glada över den roliga midsommarafton de hade varit med om.

När morgon kom så visste varken Stina eller Kajsa vad de hade drömt om, men de var inte ledsna för det, de hinner plocka blommor och drömma många, många drömmar innan det är dags för den alldeles särskilda pojken att visa sig. 

Lingondricka:  1 kg lingon, 8 dl vatten, 1 msk citronsyra och 3-4 dl socker.
Rensa, skölj och mosa bären i en lagom stor bunke, gärna med lock. Häll i vatten och citronsyra. Täck med locket och låt sedan blandningen stå kallt i 1-2 dagar. Rör om då och då. Efter minst 24 timmar, sila saften och tillsätt socker, rör om hela tiden till dess att allt socker har löst sig i saften. Häll upp saften i väl rengjorda flaskor. Förvaras mörkt och svalt. För extra läskande dricka, blanda lingondricka och sockerdricka. Gott.