Om mig

Hej och välkommen till min sida! Att skriva är ett av mina stora intressen. Här skriver jag olika sagor och berättelser. Det kan handla om våra högtider, traditioner eller vardagliga händelser, oftast med hästar. Alla sagor/berättelser kommer att innehålla både påhitt men också det jag själv har upplevt. En del tar jag från min egen barndom och en del är bara från min egen fantasi. Ibland kommer jag att lägga till lite olika enkla recept och ibland blir det även illustrerat med någon bild eller teckning/målning som jag har gjort. Jag skriver korta kapitel och hoppas att du följer med mig in i sagan och berättelsernas värld. Besök även min andra blogg www.ingersdesign.blogspot.com där lägger jag upp bilder på det jag har designat eller saker som jag har gjort en make over på och en hel del annat som jag pysslar med. Tillägg: Tyvärr fungerar inte den bloggen för inlägg längre, därav enbart "gamla" inlägg kvar. Kram Inger

fredag 23 december 2016

Enkel Janssons frestelse

Det ska visst finnas två olika versioner varför det heter Jansson frestelse, den ena versionen är att frestelsen är uppkallad efter operasångaren Per Adolf Janzon som tydligen ofta bjöd på en ansjovisgratäng, därav "Janzons frestelse". Den andra versionen är att en kokerska på Östermalm döpte ansjovisgratängen efter en film som hette "Janssons frestelse". Jag vet inte vilket som är rätt eller om det är någon annan version som är mer sant? Jag lagar i alla fall varje år en enkel Janssons som går ganska snabbt att göra i ordning, det är bara gräddningen i ugnen som tar lite tid.

Jag råskalar och skivar några potatisar i tunna "stavar", så pass många att de täcker botten på en ugnsäker form med lite högre kant. Beroende på hur stor formen är så tar jag antingen 1 eller 2 burkar (de platta rosa) ansjovis. Häller med spadet i formen och brer ut ansjovisarna jämnt över potatisen. Salta och peppra. Hacka lök och bred ut även den jämnt i formen. Skala några potatisar till och skiva dem också i "stavar", lägg på även de potatisstavarna jämnt i formen. På med matlagningsgrädde och vill man lyxa till det så även lite vispgrädde (och lite smalare variant blanda matlagningsgrädden med lite vatten istället). Snåla inte med vätskan, potatisen ska koka och dra åt sig grädden. In med formen i ugnen och gärna ugnsäker folie över så att inte ytan blir bränd (kan tas bort i slutet om man vill). Minst 40 minuter i ugnen på ca 175-200 grader, låt gärna dessutom stå på eftervärme. Om gratängen är för blöt så grädda ett tag till. Jag brukar oftast göra Janssons frestelse dagen före just för att den ska suga åt sig grädden och bli lite fastare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar