Om mig

Hej och välkommen till min sida! Att skriva är ett av mina stora intressen. Här skriver jag olika sagor och berättelser. Det kan handla om våra högtider, traditioner eller vardagliga händelser, oftast med hästar. Alla sagor/berättelser kommer att innehålla både påhitt men också det jag själv har upplevt. En del tar jag från min egen barndom och en del är bara från min egen fantasi. Ibland kommer jag att lägga till lite olika enkla recept och ibland blir det även illustrerat med någon bild eller teckning/målning som jag har gjort. Jag skriver korta kapitel och hoppas att du följer med mig in i sagan och berättelsernas värld. Besök även min andra blogg www.ingersdesign.blogspot.com där lägger jag upp bilder på det jag har designat eller saker som jag har gjort en make over på och en hel del annat som jag pysslar med. Tillägg: Tyvärr fungerar inte den bloggen för inlägg längre, därav enbart "gamla" inlägg kvar. Kram Inger

tisdag 25 december 2012

Småplättar

Lycka är att ha ett väl använt plättjärn för småplättar. Även om plättsmeten är densamma som till stora plättar så smakar småplättar alltid bättre eller hur? Min mamma gjorde alltid småplättar och jag har fått ärva hennes plättjärn. Men mammas plättar är alltid godast. Jag har svårt att säga några mått till plättsmeten eftersom jag alltid gör på "känn". Ca 8-10 vetemjöl, 3 ägg, ca ½ liter mjölk och salt efter behov och smak. Jag brukar ta ca en femkronas stor saltklick i handflatan. Vispa så att smeten blir rinning men inte för tunn, prova dig fram. Jag brukar inte ta mer än tre ägg men för att få rätt konsistens så ökar jag på med antingen vetemjöl eller med mjölken. Gör även någon provplätta för att se vad som behöver ökas på med. Se till att järnet blir riktigt varmt, smält smör och häll lite smet i varje rundel. Degen ska släppa lätt vid vändning. Var observant så att inte plättarna bränns vid. På med köksfläkten och minska lite på spisplattan. Det ryker ganska bra annars. Till småplättarna kan man använda precis vad man vill, sylt eller varför inte en klick grädde och glass. Lycka till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar