Om mig

Hej och välkommen till min sida! Att skriva är ett av mina stora intressen. Här skriver jag olika sagor och berättelser. Det kan handla om våra högtider, traditioner eller vardagliga händelser, oftast med hästar. Alla sagor/berättelser kommer att innehålla både påhitt men också det jag själv har upplevt. En del tar jag från min egen barndom och en del är bara från min egen fantasi. Ibland kommer jag att lägga till lite olika enkla recept och ibland blir det även illustrerat med någon bild eller teckning/målning som jag har gjort. Jag skriver korta kapitel och hoppas att du följer med mig in i sagan och berättelsernas värld. Besök även min andra blogg www.ingersdesign.blogspot.com där lägger jag upp bilder på det jag har designat eller saker som jag har gjort en make over på och en hel del annat som jag pysslar med. Tillägg: Tyvärr fungerar inte den bloggen för inlägg längre, därav enbart "gamla" inlägg kvar. Kram Inger

torsdag 31 december 2020

Gott slut och Gott nytt år

Hejdå år 2020 och välkommen 2021.  Det är nog många runt om i världen som känner en förhoppning om att nästa år ska bli ett bättre år än 2020. Jag hör till dem som har fått vara frisk och så även mina nära och kära så jag ska inte klaga. Jag kan ändå längta och hoppas att nästa år blir ett år då kulturarrangemang kan öppna igen, att vi kan träffas igen, att vi kan resa och att vi inte ska behöva isolera oss. Jag tror på vad en klok kvinna sade: Vi ska inte vara rädda för varandra utan vi ska vara rädda om varandra och det är något som jag tror att vi alla behöver. Vara rädda om varandra. Jag önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År och med denna bild symbolisera att det finns ett ljus i mörkret. 



onsdag 23 december 2020

Julafton

Julafton, en dag som innehåller så mycket, särskilt när jag var barn. Hela dagen var lång och spännande. På morgonen fick jag och min bror alltid ett noga utvalt paket. Det kanske inte alltid var i paketet det jag hade önskat mig allra mest men det gjorde spänningen ännu större. Vad kunde det vara i de andra paketen. Ett paket som finns på film, sådan där gammal smalfilm, är när jag får en stor docka, vilken lycka det var för mig. Kanske jag var ungefär 2-3 år. Den dockan finns kvar än idag och fortfarande har den inte fått någon peruk. Jag klippte nämligen håret på den efter ett tag och jag kommer ihåg hur mamma varje år letade efter en peruk som skulle passa till dockan. Det är den julklappen som jag mest kommer ihåg. Julklapparna och Kalle Anka, det var jul. Men egentligen är det Jesu födelse som vi firar och inte den kommersiella julen som lätt glöms bort. I år är det ett speciellt år med pandemin som pågår och jag önskar att alla istället för att stressa omkring kan få ro till att ta det lugnt, vila, hämta kraft inför nästa år som förhoppningsvis blir bättre. Jag önskar därför till er alla en lugn och skön julhelg. 

När alla ljusen brinner då blir det jättekul med klapparna och tomtarna som önskar oss GOD JUL




Enkel julkaka och bakbord

För några år sedan tillverkade min man ett bakbord till mig och det är en fröjd att använda det. Lätt att knåda ut degen och lätt att rengöra. Om ni i sista stund är lite stressade och vill baka en kaka till så får ni har ett superenkelt recept på en kaka jag gör varje jul. Ni behöver en skål som ni river ner mandelmassa och mörk choklad (lättast med ett rivjärn), rör ner ett ägg för att binda ihop till en smet. Klicka ut på ett bakplåtspapper  (kakorna kan lätt flyta ut så gör inte för stora klickar) och toppa med en nöt, valnöt eller mandel. Kan uteslutas om någon är allergisk mot nötter. Grädda i ugnen ca 10 min på 175-200° i mitten av ugnen. Går att frysa men är så goda så de går snabbt åt. 




tisdag 22 december 2020

Julbonad

Dan före dan före dopparedan. Den här bonaden har min mamma broderat till mig när jag var liten och varje jul satt den på väggen vid min säng. Julen var en så spännande tid och jag älskade att titta på julbonaden innan jag somnade. Idag hänger den fortfarande på väggen i mitt hem och varje gång jag ser den så känns det lite extra julmysigt.  



måndag 21 december 2020

Vintersolståndet

Årets kortaste dag i ljus räknat och det har man ju märkt. Becksvart när jag åker till jobbet på morgonen och lika svart när jag åker hem. Tittar ut genom fönstret och ser lite ljus på dagen. Men nu med vintersolståndet som infaller idag ska dagarna börja bli ljusare. Tyvärr är det ingenting som märks än på ett tag. Tack vare alla ljus nu i december så känns det ändå okey men när julen är slut har jag alltid tyckt att januari är ett enda mörker innan det är dags för februari och det märks att ljuset har kommit tillbaka. Fördelen med mörker, kyla och snön som viner runt knuten är att krypa upp i soffan, en varm filt, tända ett ljus och dricka en varm kopp te om jag är ledig. 



söndag 20 december 2020

4:e Advent

I år infaller den 4:e advent som vanligt på en söndag men det är fortfarande 4 dagar kvar till julafton. Jag hoppas att alla får en lugn och fin jul trots pandemin, kanske stressen är mindre att hinna fixa allt innan jul. Själv känner jag att den här julen blir i lugnets tecken och tid att varva ned. Jag har dessutom tur att få en längre ledighet och den tänker jag använda på bästa sätt, lyssna på ljudböcker, sy och bara vila. Trevlig advent till er alla. 

När fjärde ljuset brinner
vi hämtar julegran
och alla barnen räknar
dan före dan före dopparedan



lördag 19 december 2020

Taktomte

Vår tomte som klättrar upp på taket ser ut att ha trasslat in sig i lamporna, undrar om han hinner trassla sig ut innan julafton. I USA är det Santa Claus som kommer genom skorstenen och lämnar julklappar (uppfanns omkring 1823) i julstrumpor som barnen hänger upp. Santa Claus kommer på julaftonsnatten så barnen fick julklapparna först på juldagen. Här i Sverige kommer jultomten traskande (helst från skogen) och delar ut julklappar till snälla barn på julafton. Vår tomte kommer nog inte att kunna klättra ner genom skorstenen så det är nog bäst att han stannar kvar på stegen och lyser upp stegen med sina lampor.



fredag 18 december 2020

Häst och släde

Att åka med en rissla/släde bakom en häst, en lagom kall vintereftermiddag  nedbäddad med fårskinnsfäll och filtar.  Så mysigt. Numera har vi inga hästar och de sista hästarna var inga hästar som drog några risslor. Men jag har haft turen att få åka rissla förr om åren. Numera får jag titta på fönstret i farstun där den här bilden på tomtar som åker med facklor och i en rissla full med julklappar. Lycklig är de som får uppleva detta. Rissla är nog mest använd här i Norrland men om jag säger släde med medar för att ta sig fram i snö, då vet du vad det är. 



torsdag 17 december 2020

Julkransar

Jag tycker det är fint med julkransar, inte bara på ytterdörren som välkomnar både husfolk och besökare. Kransar har jag också inne i huset på till exempel skåp och spisfläkt. Även om jag tycker om kransar så tillverkar jag aldrig kransar själv. Det får kanske bli en "att göra sak" till nästa jul. Kransar till olika tillfällen går långt, långt tillbaka i tiden. Fortfarande finns det tävlingar där segraren får ta emot en lagerkrans som i antika Grekland. Midsommarkrans är ett annat exempel som gärna binds till midsommar här i Sverige. Om jag tänker efter så har jag faktiskt bundit kransar med björklöv till midsommarstången och kanske någon liten midsommarkrans när barnen var små. Fint är det hur som helst. 




 

onsdag 16 december 2020

Tomtar

När jag var liten hade mamma en kartong som hon samlade julpynt i. Det var så spännande varje år när den togs fram.  Jag kommer även ihåg i vilket skåp den förvarades i och kartongen med lock var grå dvs inte en vanlig brun kartong. Vi lyfte på locket och då var det en start på julen. Kartongen togs aldrig fram någon annan gång på året. Det fanns också en jultomte i tyg som togs fram. Vet inte var den kommer ifrån men den har alltid funnits där så länge jag kan minnas. Den tygtomten har jag nu hos mig och den är i alla fall 60 år gammal, men det är väl ingen ålder för en tomte? Numera har jag flera tomtar som får komma fram till jul och bland annat pryda sin plats i trappan. En tomteskara som växer för varje år och tur nog finns det flera trappsteg som är tomma. 



 


tisdag 15 december 2020

Jultröja

För varje år kommer det mer och mer roliga jultröjor. För 2 år sedan sydde jag mig en egen jultröja. Tog en gammal röd tröja och sydde ett paket på ryggen (en kartong med tyg som jag hade från en trasig väska). En nalle fick sticka ut från paketet + en broderad pratbubbla som ropar hjälp. Nallen vill nog inte vara instängd i en julklapp. Framtill fick det bli Rudolf med röda mulen som sticker ut tungan. Även det med återbrukat material som jag hade hemma.  




måndag 14 december 2020

Julgran

När jag var liten fick pappa ta en gran i skogen, men det var inte alltid som han fick ta en gran som såg bra ut. Men pappa löste det med att borra in grenar så att granen blev tät och fin. Sedan skötte han om den, var noga med att vattna. Jag har en bild i mitt minne med pappa och vattenkannan under granen. Trots hans omsorg om granen så har jag också minnen av att varje år barrade granen så mycket att det fanns barr kvar länge. Men det roligaste minnet är ändå när granen bars in och vi fick klä den. Ett annat barndomsminne är att vi alltid firade vartannat år med en annan familj och de hade alltid en tall istället för gran. De var nog lite före sin tid (60-tal) för det tog flera år efteråt som jag hörde att det var andra som också hade tall istället för gran. Idag har vi plastgran och det är mycket enklare, inget vattnande och inget barr. Att ta in en gran eller rättare sagt dekorationsträd går så långt tillbaka som till 1400-1500-talet från Tyskland. Under 1800-talet blev det mer pynt och även stearinljus i granen. Idag finns det inte bara olika granar i plast, det finns också hur mycket julgranspynt som helst att välja på. En del gör eget julpynt och många köper också pynt efter tycke och smak, utbudet är stort. Jag har fått upp granen hemma men inga pynt än så länge, det blir nog mest bara röda pumlor i år. Granarna på bilderna är från jobbet. En liten och en mycket modern gran med ljus som redan finns klart på granen. Bara att dra ut sladden och bära undan granen när julen är över. 




söndag 13 december 2020

Lucia och 3:e advent

I år firas lucia digitalt. Vackert och skönsjungande luciatåg från musikskolan i Boden, inspelat i Jukkasjärvi. Lucia kommer från latinets lux och som betyder ljus och ljus är det vi behöver nu. Idag är det också 3:e advent som infaller mellan 11-17 december. I år blev det samtidigt som lucia den 13 december, 3:e söndagen i advent, nedräkning inför julen. 

På bilden har jag blandat lite gammalt och nytt. Dockan är från min barndom och som min mamma sydde lucialinnet till. De 2 luciorna i keramik har jag gjort med kronan på sned och luciatåget köpte jag för många år sedan. Den stora lucian fick jag av mina barn för 2 år sedan och får kanske stå för framtiden. En framtid där vi får se luciatåg på plats även om luciatågen digitalt också är fina. 

När tredje ljuset brinner vi julklappar syr och mamma bakar kakor och har ett fasligt styr 




lördag 12 december 2020

Struvor

Ett bakverk som jag aldrig äter annat än till jul är struvor och då oftast köpta. Men jag hittade mammas gamla struvjärn och hennes gamla bakbok. Bakboken är så använd så att det finns inte något försättblad kvar där det står vad bakboken heter. Jag kan till om med tro att mamma har fått boken av sin mamm pga av den ålderdomliga texten och måtten. Tur nog finns det en förvandlingstabell kvar. Här får ni recptet på ungefär 25 st struvor: 1 kkp mjölk (= kaffekopp = ca 1,5 dl), 1 kkp mjöl, 1 msk (matsked) socker och 1 ägg. Allt vispas ihop och struvjärnet doppas i kokande kokosolja (behövs oftast bara före första kakan), i boken står det flottyr eller olja  (OBS var försiktig, mycket varm). Struvjärnet doppas sedan i smeten (doppa inte ner hela struvjärnet, ska inte fastna smet över, då går det inte att få loss kakan). Sedan återigen igen i kokosoljan tills den är gyllenbrun. Knacka sedan försiktigt loss kakan från struvjärnet med tex träsked (OBS igen, rör inte struvjärnet med fingrarna). Lägg struvan på ett papper för att svalna och rinna av, vänd struvan i socker. På bilden från boken är struvorna längst upp till vänster. 




fredag 11 december 2020

Tomteluva

Tomteluvan tillhörande den röda tomten som vi gärna vill se till jul är inte så gammal, ca 100 år ungefär. Luvor finns i lite olika variationer oftast med en vit tofs längst ut. Luvor kan också ha ett symboliskt värde som till exempel den röda luvan i Frankrike, efter den franska revolutionen, stod för frihet. Rånarluvornas syfte är inte bra men desto bättre när den istället används under hjälmen ute vid en skotertur. Både pannan och kinderna behöver värme. Luvor kan som sagt varieras men den röda luvan betyder julglädje för mig. För några år sedan sydde jag för skojs skull tomteluvor till köksstolarna. 


    

torsdag 10 december 2020

Pumla eller julkula

Jag säger pumla, har alltid sagt pumla och kommer alltid att säga pumla. Jag vet att det diskuteras men för mig som är uppvuxen i norr är pumla något jag, och de flesta med mig, lärde oss när vi var små. Pumla kommer tydligen från Västerbotten från början, redan på 1700-talet finns ordet nämnt. Min mamma kommer dessutom från Västerbotten så pumla får det bli för mig. Men om du som läser det här säger julkula så är det okey det med, jag förstår vad du menar. Jag hänger inte bara pumlor i julgranen utan även på andra ställen i huset. Finns så många fina pumlor att använda. 



 

onsdag 9 december 2020

Julhjärtan

Röda hjärtan används året om och speciellt när vi vill visa vår kärlek till nära och kära. Den här julen känns kanske extra viktig att visa att vi bryr oss om varandra. Skicka ett hjärta, ett hjärta som du har gjort av något roligt pyssel och gör någon annan glad. De hjärtan som hänger på dörren i vårt kök gjorde vår dotter i skolan för många år sedan. Varje jul tar jag fram dem. En mors hjärta.  




tisdag 8 december 2020

Gamla Bokmärken

Bokmärken hör inte specifikt till julen även om det fanns flertal med julmotiv. Tomtar och änglar var kanske det mest populära. Änglarna var nog förresten populära även när det inte var jul. Jag hittade mina gamla bokmärksalbum från 60-talet. Idag finns det nyproducerade bokmärken men jag vet inte hur många barn som leker med bokmärken längre. När jag var liten bytte vi bokmärken med varandra. Det som jag ser och nu kommer ihåg var att de bokmärkena jag klistrade in i albumet skrev jag "Minne från...." den jag hade bytt märket med + årtal. Nostalgi. 




måndag 7 december 2020

Julkort

Så roligt det har varit att få fina julkort och julhälsningar till jul. Men tyvärr minskar julkorten mer och mer. Numera är det en julhälsning via sociala medier som är det vanliga. Synd men jag är inte bättre själv, numera, det blir bara något enstaka julkort som skickas och det är oftast i "sista minuten". Julkort har funnits i Sverige redan i slutet på 1800-talet men det första julkortet skickades av en brittisk man redan kring 1843. Flera kända konstnärer tecknade julkort men den som är mest minnesvärd är nog Jenny Nyström. Kanske ska jag skriva några julhälsningar ikväll, julkort har jag och letar jag i skrivbordslådan kanske jag hittar en adressbok med aktuella adresser (eller kanske är det säkrast att leta adresser på webben?). 



söndag 6 december 2020

2:a Advent

När andra ljuset brinner är snart lucia hör, hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär. 

2:a advent infaller mellan den 4 och 10 december beroende på hur julen infaller på året. 

I år infaller 2:a advent söndagen den 6 december. Vi tänder vår uteadventsstake med marschaller och kan sedan se den från köksfönstret. Fint när det är mörkt ute. 




lördag 5 december 2020

Nissehus

En trend som växer mer och mer är besök av en liten Nisse. Helst ska Nissen vara busig och hitta på alla möjliga och omöjliga hyss under december månad. Särskilt roligt är det för barnen att följa Nissens olika påhitt. Men jag tror att vuxna har lika roligt som barnen. Att låta Nissen flytta in är samma som att låta kreativiteten att flöda. Nissedörrar, Nissehus och tillbehör roar stora som små. Förra året byggde jag en liten vintergård till Nissen. Mycket av det här är återbruk. Trä som har blivit över till husvägg och gårdsplan, en tapetbit och målarfärg. Dörren, bron och staketet är gjord av glasspinnar och övriga pinnar som jag hittade i garaget. Nissen, ljusslingan och övriga tillbehör är köpta. Släpp loss fantasin och kreativiteten. 



fredag 4 december 2020

Snö

Snö till jul. Att tomten plumsar fram i snön hör väl julen till. Tänk att det finns många ord för snö och att det går att förstå hur snön är bara med att beskriva snön som kall snö, blötsnö, krispig snö, skare, pudersnö, lätt snö, tung snö, bländande snö, is och en hel del till ord som beskriver snön. För dem som planerar att göra kanske ett litet tomteland finns det fusksnö att köpa eller varför inte prova att göra egen dekorationssnö i liten mängd. 

Du behöver en skål, bakpulver och ofärgat balsam. Blanda 3 delar bakpulver  och 1 del balsam. Blanda ihop dem i skålen, gärna med fingrarna så att du kan känna att konsistensen blir rätt. Om man vill ha en större mängd skulle jag nog fördra att köpa en påse, det går annars en hel del bakpulver och de är kanske bättre att använda det till bakning.



torsdag 3 december 2020

Pepparkakshus

Min mamma var ambitiös. Varje jul när jag och min bror var små gjorde hon pepparkakshus från grunden. Bakade ut sidorna, tak mm och smälte socker att limma ihop dem med. Jag kommer ihåg att jag brände mig, inte mycket men på fingertoppen så jag än idag kommer ihåg hur det kändes. På taket var det alltid färgglada non-stop godisar och kristyr. Apropå kristyr bakade hon även stora pepparkakshjärtan med våra namn i kristyr som vi fick hänga i granen. Pepparkakshjärtana åt vi upp ganska snabbt i alla fall till julafton men pepparkakshuset fick stå till tjugondag Knut, då det skulle kraschas och äta upp bitarna. Taket med godisarna var oftast dammiga men vad gjorde det, roligt och gott kommer jag ihåg att det var eller om det bara var för att det var roligt. Jag har aldrig varit bra i vuxen ålder på att göra pepparkakshus. Bakat pepparkakor har jag och barnen alltid gjort till jul men endast någon enstaka gång har vi bakat ut ett pepparkakshus. Men för något år sedan kom jag på att jag kunde köpa färdiga sidor som bara var att limma ihop med ätbart lim. Sagt och gjort, jag började att limma men det gick inget bra så ärligt talat, det slutade med vanligt lim både för att limma ihop sidorna och godiset på taket. Nu har jag ett färdigt pepparkakshus som jag kan damma av och ställa fram till julen. Fusk, javisst men det går det med. 




onsdag 2 december 2020

Julskinkan

Redan för i tiden började grisen att gödas inför höstslakten. Vi har inte någon gris att föda upp här på gården men däremot köper vi en gris varje höst, eller rättare sagt sent i november när det börjar att bli kallt. I år blev det idag den 2 december. Obs vi köper från en liten gård där vi vet att grisarna har haft det bra och inte stängs in i små bås. Vi köper den färdigstyckad, men julskinkan saltar jag in själv dvs lämnar inte in den för saltning som det också går att göra i en del mataffärer. Jag kokar upp ett saltlag (till den stora grytan 5 dl vatten, 5 dl salt och 1 dl socker) som får svalna. När saltlaget har svalnat så i med skinkan och sedan ska den stå kallt i 3-4 dagar. Vi sätter ut grytan på altanen där det är kallt och med en, som här på bilden, en tung pall på för att inte något djur ska kunna putta undan locket. Vi vänder skinkan en gång efter ca 2 dagar. Sedan är det bara att koka skinkan, griljera (blandar äggula med 1 matsked senap och 1 matsked socker) och sedan äta en god skinksmörgås på kvällen, gärna framför ett mysigt julprogram. 







tisdag 1 december 2020

Julmånad

1 december och nu börjar julmånaden för mig. Jag har ingenting emot att ljusslingor och julpynt startar tidigare eller att 1:a advent redan börjar sista helgen i  november, som det är i år, det är ändå 1 december som är starten på den "riktiga" julmånaden för mig. Så därför, välkommen 2020 års julmånad. Sista månaden på året med både sammanfattning av det gångna året och en nyfikenhet och spänning inför det nya året.