Om mig

Hej och välkommen till min sida! Att skriva är ett av mina stora intressen. Här skriver jag olika sagor och berättelser. Det kan handla om våra högtider, traditioner eller vardagliga händelser, oftast med hästar. Alla sagor/berättelser kommer att innehålla både påhitt men också det jag själv har upplevt. En del tar jag från min egen barndom och en del är bara från min egen fantasi. Ibland kommer jag att lägga till lite olika enkla recept och ibland blir det även illustrerat med någon bild eller teckning/målning som jag har gjort. Jag skriver korta kapitel och hoppas att du följer med mig in i sagan och berättelsernas värld. Besök även min andra blogg www.ingersdesign.blogspot.com där lägger jag upp bilder på det jag har designat eller saker som jag har gjort en make over på och en hel del annat som jag pysslar med. Tillägg: Tyvärr fungerar inte den bloggen för inlägg längre, därav enbart "gamla" inlägg kvar. Kram Inger

onsdag 2 december 2020

Julskinkan

Redan för i tiden började grisen att gödas inför höstslakten. Vi har inte någon gris att föda upp här på gården men däremot köper vi en gris varje höst, eller rättare sagt sent i november när det börjar att bli kallt. I år blev det idag den 2 december. Obs vi köper från en liten gård där vi vet att grisarna har haft det bra och inte stängs in i små bås. Vi köper den färdigstyckad, men julskinkan saltar jag in själv dvs lämnar inte in den för saltning som det också går att göra i en del mataffärer. Jag kokar upp ett saltlag (till den stora grytan 5 dl vatten, 5 dl salt och 1 dl socker) som får svalna. När saltlaget har svalnat så i med skinkan och sedan ska den stå kallt i 3-4 dagar. Vi sätter ut grytan på altanen där det är kallt och med en, som här på bilden, en tung pall på för att inte något djur ska kunna putta undan locket. Vi vänder skinkan en gång efter ca 2 dagar. Sedan är det bara att koka skinkan, griljera (blandar äggula med 1 matsked senap och 1 matsked socker) och sedan äta en god skinksmörgås på kvällen, gärna framför ett mysigt julprogram. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar