Om mig

Hej och välkommen till min sida! Att skriva är ett av mina stora intressen. Här skriver jag olika sagor och berättelser. Det kan handla om våra högtider, traditioner eller vardagliga händelser, oftast med hästar. Alla sagor/berättelser kommer att innehålla både påhitt men också det jag själv har upplevt. En del tar jag från min egen barndom och en del är bara från min egen fantasi. Ibland kommer jag att lägga till lite olika enkla recept och ibland blir det även illustrerat med någon bild eller teckning/målning som jag har gjort. Jag skriver korta kapitel och hoppas att du följer med mig in i sagan och berättelsernas värld. Besök även min andra blogg www.ingersdesign.blogspot.com där lägger jag upp bilder på det jag har designat eller saker som jag har gjort en make over på och en hel del annat som jag pysslar med. Tillägg: Tyvärr fungerar inte den bloggen för inlägg längre, därav enbart "gamla" inlägg kvar. Kram Inger

söndag 11 december 2011

3:e advent

Tredje advent och i många hem pågår både julpynt och julbak för fullt. Här kommer ett recept på lussebulla. 150 g margarin, 1-1½ dl socker, 5 dl mjölk, 50 g jäst, 1 ägg, ½ tsk salt, 2 pkt saffran och ca 16 dl vetemjöl. Degen räcker till ca 30 bullar, gör dem inte för stora eftersom de jäser mycket i ugnen. Till garnering russin som också går bra att blanda lite i degen också. Börja med att röra ihop smält margarin, socker och saffran. Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen som har smulats ner i en bunke. Rör om mjölken till dess att jästen har upplöst. Tillsätt det mesta av margarinblandningen. Tillsätt ägget och salt. Arbeta sist i vetemjölet. Spara lite vetemjöl. Låt degen vila under en bakduk i ca 30 min. När degen har jäst klart så tillsätt det sparade margarinblandningen och resten av vetemjölet. Arbeta nu degen blank och smidig. Dags att börja forma lussebullarna. Lägg varje bulle på en bakpappersklädd ugnsplåt och garnera med russin. Tryck ner russinet ordentligt, när bullen jäser kan russinet ploppa ut om det ligger för ytligt. För den som vill kan även bullarna penslas med lite ägg. Låt bullarna jäsa på plåten i ca 40 min. Gräddas sedan på ca 225 grader i ugnen ca 8-10 minuter. Går bra att frysa in i påsar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar